Cilj projekta je socijalno uključiti, osnažiti, te povećati kvalitetu života osoba sa psihosocijalnim teškoćama i članova njihovih obitelji. Razvijanjem peer podrške u zajednici širimo mrežu izvaninstitucionalnih usluga u lokalnim zajednicama i na taj način doprinosimo stvaranju preduvjeta za proces deinstitucionalizacije u RH.

Projekt "Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama" provodi se u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., po pozivu: "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I" i u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Udruga Ludruga.

Projekt će se provoditi tijekom 18 mjeseci (5.2020.-11.2021.) u 6 županija. Udruga Lica duše suradnik je na projektu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Više o projektu

U okviru ovog projekta, od 19.7.– 30.7.2021. godine, preko platforme ZOOM, održana je edukacija za članove mobilnih timova peer podrške. Uz kolege/ice iz 5 drugih županija, na edukaciji su sudjelovale dvije članice Lica duše.

Edukatorice iz Nizozemske, Cassandra Berkman i Annette Furnemont, podijelile su s nama svoja iskustva u procesu vlastitog oporavka i rada u timu za peer podršku. Razmatrali smo što je oporavak u području mentalnog zdravlja, koje su njegove komponente, koji čimbenici pridonose oporavku, a što su moguće prepreke. Upoznali smo se s ulogom i kompetencijama peer radnika. Radili smo na komunikacijskim vještinama (aktivno slušanje, stigma i auto-stigma, otvoreni pristup bez (pr)osuđivanja drugog, postavljanje granica...). Upoznali smo se s izradom plana osobnog oporavka. Pritom smo se fokusirali na njegove ključne elemente: nadu, osobnu odgovornost, osobni razvoj, zauzimanje za sebe i podršku drugih.

Dvotjednom edukacijom stekli smo osnovna znanja i vještine potrebne za rad u mobilnom timu peer podrške. Daljnjom međusobnom suradnjom i razmjenom iskustava sudionika radionica te podrškom stručnih savjetnika (soc. radnici, psihoterapeuti, psihijatri...) stečene kompetencije ćemo usavršiti i proširiti.